Overzicht kunstwerken Keunst foar Bern

Keunst foar Bern boekje-catalogus

Duo 1: Kunstenaar Carla van der Heijde en PvdA’er Lutz Jacobi

 • Titel: ‘Wa is benaud foar read, Carla en Lutz’
 •  Formaat: 100 x 200 cm, acryl op doek op paneel

zoek verbinding, vanuit je hart.
via de primaire kleuren: ROOD GEEL EN BLAUW

Wij maken hiermee een verwijzing naar “Red Yellow en Blue” (224 x 544) , een werk van Barnett Newman. Vernield door lange horizontale messnedes, een discutabele restauratie met blijvende sporen in het rood (net als onze versie), maar van een onverminderde zeggingskracht: gehavend, maar overeind

Betekenis van deze kleuren:
ROOD            Solidariteit, verbinding, het hart, de passie
BLAUW         Stabiliteit, redelijkheid,  lucht en water (het Wad)
GEEL              Creativiteit, licht, zon, leven, fantasie en een open blik

Duo 2: Kunstenaar Douwe Elias en wethouder Sjoerd Feitsma

 • Titel: ‘Feest’
 • Formaat: 70x 60 cm, olieverf op doek

Met dit schilderij van Douwe Elias (titel FEEST, gemaakt in 2018) willen we het Thema: ‘Fjoer baarne litte foar bern ‘.

Onze interpretatie:Douwe Elias is in dit (kroon)jaar veertig jaar schilder en vele malen genomineerd als ‘schilder van het jaar’. De stijl van Elias wordt wel getypeerd als suggestief realisme.

Het beeld raakt me. Het is rauw en ontroert, het verhaal erachter is nog treffender en sluit aan bij het doel van Keunst foar bern:

Deze kinderen vieren het Feest van de Koning en de Koningin, ca. 60 jaar geleden, op de Prinsentuinschool (voor Buitengewoon Lager Onderwijs).  Die stond tot 1960 op de plek waar nu het HCL zit en de vader van Douwe Elias was daar onderwijzer. Eens per jaar vierde de school het Feest van de Koning en de Koningin en hadden alle leerlingen een zelfgemaakte kartonnen kroon op, alleen de koning en de koningin hadden ‘gouden’ kronen. Nadat de lakei (vader Elias) met de staf op de grond had gestampt en verkondigd: “de Koning en de Koningin!” schreden die door twee zwaaideuren naar binnen.  Vervolgens werd iedereen op de (zwartwit) foto gezet.

Douwe Elias schildert vaak kinderen met een verstandelijke beperking. Bij dit schilderij geeft Elias aan: het verschil met toneelspelen bij andere kinderen en deze bijzondere is, dat de laatste niet ‘spelen’, maar ‘zijn’.

Ik waag mij nooit aan dichten, maar heb toch een poging gewacht, zie het gedicht Koningskinderen.

Sjoerd Feitsma

Duo 3: Kunstenaar Ids Willemsma en ex-voetbaltrainer Foppe de Haan

 •  Titel: Symbiose
 • Formaat: hoogte 180 cm, cortenstaal met geborstelde RVS voet

Dit beeld symboliseert de symbiose van twee verschillende sportbenen. Het gespierde been van een voetballer en die van een hardloper/wielrenner. Onze beider benen zijn hier dus ‘geportretteerd’ en zoals je ziet sluiten ze, ondanks de fysieke verschillen in beide sporten, prima op elkaar aan. Als de wilskracht er maar is dan gebeuren er altijd mooie dingen.En dat geldt voor alles in het leven.

Duo 4: Kunstenaar Jelle Schotanus en uitgever Steven Sterk

 • Titel: ‘Frije Fugels’
 • Formaat: 100 x 100 cm, acryl verf op doek

De opdracht is bedoeld om kinderen wegwijs te maken in de kunst.
De visie van mij en Steven daarop is om eerst de natuur te ontdekken.
Wat is er nou mooier dan een zonsopgang?

Duo 5: Kunstenaar Tryntsje Nauta en burgermeester Jannewietske de Vries

 • Titel: ‘Blomstik yn blau’
 • Formaat: 61x91cm

Blomstik yn blau gaat over kijken. Met een eenvoudige ingreep wordt de zichtbare werkelijkheid compleet anders. Waar wij onze werkelijkheid ons al helemaal eigen hebben gemaakt, is een kind nog onbevangen in het kijken. We hopen die blik weer te ontmoeten.

Duo 6: Kunstenaar Hendrik Elings en CDA’er Joop Atsma

 • Titel: Vuurtoren Ameland
 • Formaat: 61×87 cm

Aanzicht van vuurtoren van Ameland. Combinatie van mijn voorkeur om  het Wad te schilderen…{geboren en getogen op t Bildt vlak bij de zeedijk is dat niet verwonderlijk..; zo,n beetje mijn achtertuin} en het feit dat Joop zich in zijn periode als staatssecretaris sterk heeft gemaakt voor het behoud van de bemande vuurtorens van Schiermonnikoog en Terschelling. Joop is verantwoordelijk voor het belangrijkste element van het schilderij..het fundament…de onderschildering…..alsmede de benodigde bezieling. En…het gegeven vertrouwen aan de schilder om het in alle vrijheid af te maken. ‘T fjoer in dy …en lit it baarne!

Duo 7: Kunstenaar Hans Jouta en wethouder Stella van Gent

 • Titel: ‘Grenzeloos’
 • Formaat: hoogte 100 cm

Fantasie bij onze kinderen is grenzeloos en onontbeerlijk voor de creatieve vorming!

Duo 8: Kunstenaar Marco Goldenbeld en regisseur Steven de Jong

 • Titel: Kader 16:9
 • Formaat: 70×60 cm

Na gezamenlijke bijeenkomsten en ontwerp sessie kwamen wij tot de volgende conclusie;
De overeenkomst tussen een beeldhouwer en filmmakeris dat ze beide bezig zijn met ergens gefocust naar kijken,laten kijken. Als een filmmaker een situatie beoordeeld opbruikbaarheid vormt hij met beide handen een kader om de situatie te beoordelen. Dit zijn de twee handen die het ka-der vormen. De gepolijste binnenzijde reflecteren de werelderomheen. Kinderen hoeven in principe niet onbevangen te leren kijken dat kunnen ze al, maar ergens in het opgroeien raken ze het kwijt. Ze moeten het opnieuw leren, dat kan kijken en bezig zijn met kunst doen!

Duo 9: Kunstenaar Doet Boersma en dichteres Baukje Wytsma

 • Titel:‘Rinnend fjoer | Lopend vuur’
 • Formaat: 150 x 150 cm, acrylverf, sterling zilver en 23 karaat bladgoud op doek

Dichter/schrijver Baukje Wytsma, maakte de volgende regels bij dit schilderij, die geschilderd zijn in het Fries en Nederlands achterop het schilderij:

Aangeraakt door een lopend vuur van inspiratie
pak ik een penseel, een pen, raak ik een snaar.
En zo bepaal ik zelf de kleur van mijn bestaan,
want kijk er is zoveel, nog zoveel meer.

Oanrekke troch in rinnend fjoer fan ynspiraasje
pak ik in pinsiel, in pinne, reitsje ik in snaar.
En sa bepaal ik sels de kleur fan myn bestean
want sjoch, der is safolle, safolle mear.

Duo 10: Kunstenaar Nikki Genee en TV-presentator Wilfried Genee

 • Titel: ‘Follow your heART’
 • Formaat: 160 cm x 120 cm x 4,5 cm

Wij zijn met dit mooie project van Keunst foar Bern, om kinderen en kunst met elkaar te verbinden, uitgegaan van het kind in onszelf.

Laat het vuur branden gaat over je passie(s) ontdekken en uitleven. Daarbij is het essentieel het vuur van het kind in jezelf altijd te laten branden, hoe oud je ook bent, want jeugd heeft geen leeftijd.

We hebben onze moeder gevraagd of ze nog kindertekeningen en foto’s van ons van vroeger had. Zo dook er een kinderfoto op waar we samen aan het schilderen zijn. Deze foto met de kindertekeningen vormden het uitgangspunt van het schilderij. We verzamelden aanmoedigende en bekrachtigende quotes van met name Picasso en Einstein en schilderden deze, aangevuld met eigen teksten, op het doek.

Zoals Picasso aangeeft dat een schilderij vaak begint met een idee om vervolgens totaal anders te worden, verdwenen al schilderend een zon en een vliegend paard en kwamen er silhouetten van 2 spelende kinderen bij en werd het doek van rood opeens steeds meer blauw. We volgden ons innerlijk kind met als resultaat ‘Follow your heART’

 • Titel: ‘Oldehove
 • Formaat: 110 cm x 130 cm x 4,5 cm

Dit schilderij is een voorbeeld van hoe je elkaar kan inspireren.
Bob Dylan schreef in 1967 ‘All along the watchtower’, dit werd geen hit tot Jimi Hendrix dit nummer een jaar later in een ander jasje uitbracht.

Deze song inspireerde dichter en muzikant Melvin van Eldik tot een tekst in Liwwadders dialect over de bekende watchtower van syn stadsje. En dat zette mij aan om de bekende toren uit de stad waar ik ben geboren, met de tekst van Melvin vast te leggen op doek.

En zo zijn we als kleine en grote kinderen allemaal met elkaar verbonden en kan je een vuur bij elkaar ontbranden. Dit schilderij brandt overigens ook goed in de open haard.

 Duo 11: Kunstenaar Henk Rusman en cultuur-ondernemer Joop Mulder

 •  Titel:’Tussen eb en vloed’
 • Formaat:

“Tussen eb en vloed”
Henk Rusman en Joop Mulder hebben beide een verbondenheid met het Waddengebied. Henk Rusman, wonend op ´t Bildt, denkt in beelden gevormd uit staal, die de beleving van de ruimtelijke omgeving versterken en benadrukken. Joop Mulder, is de man van de verbinding, “oeral in ferhaal”, “Oerol Sense of Place”.
Henk en Joop vonden elkaar in het landschapsproject
Ode aan Escher in het Graan, grootschalige tekeningen in graanakkers.In het kader van het project Keunst foar bern maakten zij een kunstwerk waarbij het waddenlandschap de inspiratie vormt voor deze bijzondere samenwerking.
Tussen eb en vloed, twee keer het wantij, twee keer een moment van bezinning. Samen ontwikkelenden ze een concept voor een kunstwerk, dat refereert aan de
krimpscheuren in de klei van drooggevallen kwelders. Een structuur van opengewerkte ruitvormen waarbij de kleur van het zilt grijze slik gecombineerd is met het blauw van de avondluchten die weerspiegelen in het wad. Een structuur die ook refereert aan vogels die opvliegen voor het stijgende water,een abstracte weergave van bijzondere momenten in het zich altijd veranderende wad. Tussen eb en vloed.

 Duo 12: Kunstenaar Gosse Koopmans en muzikant Syb van der Ploeg

 • Titel: Passie
 • Formaat: 100×100 cm

Wij hebben allebei een grote passie voor schaatsen. En wat ons opvalt is dat een passie mensen dichter bij elkaar brengt. Of dat nu kunst, cultuur of sport is….als het je passie is dan verbindt’ t!

Duo 13: Kunstenaar Annagreet Hoogeland en ex-voorzitter FE Henk Kroes

 • Titel:“Bern moatte de takomst hawwe (Jonkje)’
  “Bern moatte de takomst hawwe (Famke)’
 • Formaat: 2 ronde foto’s op acrylglas met een diameter van 50 cm

Henk Kroes en Annagreet Hoogeland hebben voor het maken van dit kunstwerk zich de vraag gesteld: wat geven we door aan de volgende generatie. Met de natuur is het slecht gesteld, hoe gaat de jeugd hier mee om?

Henk verwoordde dit als volgt: “De aarde wordt uitgemergeld, de zee is vervuild, het klimaat wordt extremer, het landschap verschraald, weidevogels redden het niet meer. Volwassenen, die de macht hebben om het te veranderen, hebben er een potje van gemaakt. Het wordt tijd om de bakens te verzetten. Wij hebben de aarde te leen van onze kinderen. En niet andersom.” De gehele tekst (Frysk/NL) van Henk Kroes staat op de achterkant van het kunstwerk.

Het tweeluik grijpt terug op een aantal oude kunstvormen zoals de in de 18e-eeuw populaire silhouette-portretten. Ook de pinhole-techniek, de kunstvorm waar Annagreet zich op toegelegd heeft, grijpt terug op een oud principe. Annagreet werkt voornamelijk analoog met de principes van de Camera Obscura, dat wil zeggen dat zij fotografeert met een camera waar geen lens op zit.

De twee ronde foto’s tonen een jongens- en meisjesportret “en profil” afgebeeld tegen een achtergrond van zee en lucht. Het jongensportret is ingevuld met een pinholefoto van een door de ondergaande zon bestreken goudgeel graanveld. Bij het meisjesportret zien we duidelijk de zon tussen de bomen door schijnen. Henk Kroes en Annagreet Hoogeland hebben het thema “Lighting the fire” zo op verschillende manieren verwoord en verbeeld.

Duo 14: Kunstenaar Saskia Wagenvoort en muzikant Piter Wilkens

 • Titel: De laitsjende Feniks’
 • Formaat: 80 x 80 cm op HD Metal

De foto is een mooie samensmelting van de inhoud van het lied van Piter Wilkens en de uitwerking door middel van mixed & stitched photography van Saskia Wagenvoort. De suggestie van vuur en de spelden met schaduwen in de foto, symboliseren de pijn en wat ons raakt … Mensen en situaties kunnen je beschadigen, maar je kunt er toch sterker uit komen.

Beeldende kunst en muziek is een persoonlijke en intieme manier om jezelf te uiten, vorm te geven aan een gevoel en de ander te raken of te inspireren.

Refrein:
Ferbrân al it hout, ferhurdzje de stien
wat west hat hat west en dien is dien
mar lotterje goud en it is noch net oer
seit de laitsjende Feniks, út itselde fjoer                 

Asto rûchte oer de tún goaist en it alle dagen reint
komt der úteinlik wer nij libben, al is alles noch sa skeind
eins bin ik dy wat skuldich, want ik laitsje der no om
ik waard ommers inkeld sterker en kaam hieltyd wer werom    

Duo 15: Kunstenaar Randolf Algra en CH2018 directeur Tjeerd van Bekkum

 • Titel: ‘Durf te dromen’
 • Formaat: 70*100 cm

Het idee is om een schilderij te maken wat op Tjeerd van Bekkum zijn uitleg gebaseerd wordt. Wat sterk naar voren kwam in ons gesprek was dat kinderen geen beperking mochten hebben in ontwikkeling, en fantasie, niets is onmogelijk. Ze moeten alles mogen dromen en kunnen proberen. En er zouden geen grenzen moeten zijn in die ontwikkeling.Vandaar dit grenzeloze fantasie schilderij.

Alles kan, wandelen door de zee naar de overkant, zwevende bollen met werelden van vlinders en een Serval kat die dream in het zand schrijft, en een giraffe die buigt over “haar” kinderen en ze zo beschermd. We wilden vooral een positief schilderij maken

Maar er zit ook een andere boodschap in dit schilderij:  hoe gaan we met onze wereld om, de vlinder die met uitsterven bedreigt wordt, maar ook de giraffe en de Serval kat zijn diersoorten die dreigen uit te sterven, vervuiling van zeeën, lucht etc.

We zullen zuinig moeten zijn op de aarde. Zodat kinderen niet alleen maar hoeven te dromen van een mooie, veilige, wereld.